Yayılma Alanı : Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Verim Yönü: Kombine, süt verim öncelikli
Genel Tanımı : Vücut sağlam ve orta yapılıdır. Süt tipine
uygun, ince fakat sağlam kemik yapısına sahiptir. Vücut beyaz-krem renklidir.
Baş, kirli sarı- kahverengi, siyah ve beyaz olmak üzere üç farklı renkte
olabilir. Çoğunlukla alında beyaz leke vardır. Kulak ve burunda lekeler ile
ayaklarda pigmen tasyon bulunur. Yağlı kuyrukludur. Büyük, yağlı esas kuyruk
kitlesinin üzerinde yağsız bir parça bulunur. Kuyruğun yağlı bölümünde alttan
başlayıp ortaya kadar uzayan çıplak bir oyuk bulunur. Erkeklerde boynuzlar
geriye, aşağıya doğru ve helezoni yapıdadır. Boynuzsuz ve hilal şeklinde
boynuzlulara da rastlanır. Dişilerde % 10 oranında zayıf boynuz ve koç
boynuzluluk görülür. Meme, yüksek süt verimine uygun şekilde bezel
yapıdadır.Memevememe başı formu değişkendir.
Irka Özgü Ayırıcı Özellikler : Sıcak ve kurak iklim
koşullarına çok iyi uyum sağlamıştır. Bu koşullarda uzun mesafeleri yürüyebilir.
Analık iç güdüsü gelişmiştir. Değişik çevrelere uyum yeteneğinin yüksek ve sürü
iç güdüsünün gelişmiş olması, İvesi’lerin diğer sütçü ırklara üstünlüğü olarak
kabul edilir. İsrail İvesi’lerinin kökeni Anadolu İvesisi’dir. İvesi Koyunu
İvesi Koyunu Yetiştirme
Yetiştirme Koşulları: Göçer sistem içinde yetiştirilir.
Sıcak ve kurak iklim hayvanı olmakla birlikte değişik çevre koşullarına
adaptasyon yeteneği iyi olup soğuk karasal iklim koşullarında bile başarıyla
yetiştirilebilmektedir. İvesiler, 40-45 °C’leri bulan sıcak ve kurak çöl
şartlarında sürü koyunculuğu şeklinde yetiştirilebilmektedir.Yetersiz
mera,barınak ve bakım besleme koşullarında yetiştirilebilir. Besleme kış dönemi
dışında mera ve anız otlatmasına dayalıdır. Kış aylarında ağırlıklı olarak
samana dayalı, az miktarda dane destekli besleme uygulanır.Yetersiz, basit ve
düşük maliyetli ağıllarda barındırılır.Yağışlı ve nemli bölgelerde adaptasyon
güçlüğü olmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder